Circulariteit - de schoonheid van circulariteit

Circulaire economie

Tegenwoordig onderkent iedereen het nut van een circulaire economie, waarbij producten en grondstoffen maximaal worden hergebruikt en waardevernietiging wordt voorkomen. Ook bij Lune zetten we vol overtuiging in op circulariteit. In woord én daad! Zo produceren we de eerste Cradle2Cradle afvalbak ter wereld. Daarnaast hebben we grote stappen gezet op het gebied van circulariteit. Ons volledige productprogramma is erop aangepast en het materiaalgebruik hebben we aanzienlijk kunnen terugdringen. Mede hierdoor zijn we een van de koplopers in Nederland die circulariteit nu al volop in de praktijk toepast. Een echte circulaire pionier dus.

Klaar voor de toekomst

Ons streven is om producten, onderdelen en grondstoffen/materialen zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken. Daarbij kijken wij én onze toeleveranciers meteen al circulair naar design en productie. Zo kunnen we vaak relatief eenvoudig een product upgraden en repareren, waardoor het gegarandeerd futureproof is. Ook kunnen gebruikte onderdelen meestal nog prima worden opgeknapt (refurbish) en ingezet in andere, nieuwe producten (re-use). Géén recycling dus, want de toegevoegde waarde van deze onderdelen blijft gewoon bestaan.

 

Circulair denken vanaf het begin

Bij al onze ontwerpen houden we al vanaf het begin rekening met circulariteit. We adviseren en ondersteunen u in elke fase van het circulaire traject. En we kunnen dit traject ook volledig voor u verzorgen – van design en productie tot implementatie en retourstromen (terughalen en recyclen van onderdelen en afvalbakken voor hergebruik). We werken met u samen mede op basis van het R1-7 model. Hierin worden zeven niveaus van circulariteit uitgewerkt:

  1. Reduce
  2. Re-use
  3. Repair
  4. Refurbish
  5. Remanufacture
  6. Recycle
  7. Recover

Al deze onderdelen zorgen er apart en samen voor dat onze producten zo circulair mogelijk zijn. U weet dan ook zeker dat de waardevernietiging van onze afvalsystemen minimaal is.

Businessmodellen van morgen

Een circulaire economie vraagt ook om nieuwe, doelgerichte businessmodellen. Met als kerngedachte een verschuiving van eigendom naar gebruik en gebruiksgemak – en de daarbij behorende efficiency en besparingen. Bij Lune kunt u kiezen uit verschillende eigentijdse gebruiksmodellen, compleet met ondersteunende services. Denk hierbij onder meer aan huur, lease, een gegarandeerde eindprijs (refurbishment) en retourstromen. We bespreken graag met u welk model het beste past bij uw specifieke behoeften.

Samen werken aan circulariteit

Veel overheden en organisaties werken al met ons samen op basis van circulariteit. Maar de overgang naar circulariteit is voor iedereen weer anders, mede afhankelijk van de fase waarin men verkeert. Ook de stappen die gezet kunnen worden, verschillen van geval tot geval. Al is de solide basis wel altijd: optimale samenwerking en partnership binnen de keten, co-creatie, open innovatie en het delen van kennis. Zodat anderen ervan kunnen leren met het oog op hun eigen organisatie.

Vanzelf gaat het allemaal niet, dat is een feit. Het vergt veel inzet en het vermogen om nieuwe ideeën daadwerkelijk te realiseren. Maar wie deze stap zet, zal er zeker profijt van krijgen. Ons advies is dan ook: gewoon beginnen! Bij Lune helpen wij u graag op weg.

Grafisch ontwerp 1609bold | Technische realisatie Sieronline B.V.